Prajitura Boema
Va amintiti prajitura Boema? Eu o am in plan de multa vreme si azi m-am pus pe treaba! Prea mult m-am odihnit!!!
Este una dintre prajiturile copilariei mele pe care o savuram cu mare placere cand mergeam la cofetarie. Azi am savurat-o cu aceeasi placere, daca nu si mai mare, ca doar e pregatita de mine!
Pentru o tava de 20×30 cm, avem nevoie de:
Blat
Ingrediente
- 4 oua
- 135 grame zahar
- 25 ml ulei
- 20 grame cacao
- 7 linguri faina
- ½ lingurita praf de copt
- 1 praf de sare
- 1 plic zahar vanilat bourbon
Preparare
Mai intai preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetam tava cu hartie de copt.
Separam ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul treptat si mixam la viteza mare pana vom avea o bezea tare.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se adauga peste bezea.
Mixam aproximativ un minut cat sa se omogenizeze.
Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se incorporeza in compozitia de mai sus, amestecand usor cu un tel sau o spatula.
Adaugam vanilia si turnam compozitia in tava.
Punem tava in cuptor pentru 20-25 minute.
Blatul nu trebuie sa creasca foarte mult. Prajitura va avea inaltime suficienta cand o vom decora cu crema de ciocolata si frisca.
Blatul se lasa sa se raceasca complet.
Sirop
Aici aveti 2 optiuni de a pregati siropul: sirop din fondant de cacao sau sirop de zahar ars.
Sirop de fondant
Eu am facut sirop din fondant pentru ca il aveam deja in frigider,
Ingrediente
- 150 grame fondant cu cacao
- 400 ml apa
- Rom (dupa gust)
Preparare
Se amesteca ingredientele intr-o craticioara si se pun pe foc pana fondantul se dizolva complet si siropul da in cateva clocote.
Oprim focul, lasam putin sa se raceasca si adaugam romul.
Sau puteti pregati
Sirop de zahar ars
Ingrediente
- 150 grame zahar
- 400 ml apa
- Rom
Preparare
Zaharul se caramelizeaza, apoi se adauga cu grija apa. Se lasa pe foc pana cand zaharul ars s-a dizolvat complet. Se lasa la racit apoi se adauga romul.
Crema ganache
Va sfatuiesc sa pregatiti crema cu minim 6 ore inainte de a monta prajitura.
Ingrediente
- 250 grame ciocolata neagra (55% cacao)
- 250 grame smantana lichida pentru frisca 30% grasime
Preparare
Smantana se pune intr-o craticioara si se pune pe foc pana ajunge la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucati. O lasam 5 minute apoi amestecam foarte bine, pana cand obtinem o crema fina, bine omogenizata.
Transferam crema intr-un bol curat, il acoperim cu folie alimentara si-l punem la frigider pentru minim 6 ore.
Glazura fondant
Ingrediente
- 600 grame zahar
- 150 grame apa rece
- 75 grame glucoza lichida
- 1 lingurita extract de vanilie
- 2-3 linguri cacao
Preparare
Este de preferat ca si fondantul sa-l pregatiti din timp. Cofetarii spun ca textura lui este perfecta dupa o noapte de stat la frigider. Asadar, vi-l puteti pregati cu o seara inainte de a monta prajitura.
Inainte de a incepe pregatirea fondantului, punem in frigider un bol din inox in care vom mixa fondantul.
Intr-o cratita punem zaharul, glucoza lichida si apa. Omogenizam putin cu o spatula si punem la foc mare fara sa amestecam!!! Pentru o glazura perfecta va recomand sa folositi un termometru alimentar. Punem termometrul in cratita si urmarim cu atentie temperatura. Cand aceasta a ajuns la 114-115 grade Celsius, siropul este gata.
Daca nu aveti totusi un termometru, puteti verifica siropul intr-o ceasca cu apa rece. Turnam putin cu o lingurita. Daca la fundul canii siropul se transforma in bilute, oprim focul.Toata operatiunea nu ar trebui sa dureze mai mult de 6-7 minute.
Scoatem vasul de inox de la frigider si cu mare grija, turnam siropul de zahar.
Lasam vasul deoparte pana cand siropul se racoreste la 65 grade Celsius, sau daca nu aveti termometru, cca 40 minute.
Dupa ce a scazut temperatura la 65 de grade, incepem sa mixam la viteza medie cu ajutorul unui mixer. Veti vedea ca pe masura ce mixam, siropul nostru incepe sa devina alb si sa isi schimbe consistenta. Cand avem o pasta densa , fondantul este gata!
Transferam fondantul intr-un bol curat si-l acoperim cu un capac, sau il putem pune intr-o punga si-l depozitam in frigider pana a doua zi.
Montarea prajiturii
Montarea prajiturii
Portionam blatul in patrate cu latura de aproximativ 5-6 cm.
Insiropam bine blatul si-l punem la frigider aproximativ 30 de minute.
Mie mi-au iesit 15 prajituri maricele.
Punem pe foc un vas cu putina apa. Punem fondantul intr-un alt vas si-l topim la bain-marie.
Cand fondantul a inceput sa se topeasca, adaugam cacaua amestecata cu putina apa rece. Adaugam vanilia si omogenizam foarte bine. Oprim focul, dar lasam vasul cu fondant la bain-marie pentru a-si mentine fluiditatea. Turnam aproximativ 2 linguri de fondant deasupra fiecarei prajituri.
Punem tava cu prajituri la frigider pana cand mixam crema ganache de ciocolata.
Scoatem bolul cu crema ganache de la frigider, adaugam rom si mixam la viteza mare pana obtinem o crema fina.
Transferam crema intr-un pos cu dui stea inchis.
Scoatem blatul insiropat de la frigider si decoram prajiturile.
Punem din nou tava la frigider .
Decor cu frisca
Ingrediente
- 500 grame smantana pentru frisca 30%grasime
- 5 linguri zahar pudra vanilat.
Preparare
Smantana se mixeaza cu zaharul pudra pana cand obtinem frisca ferma care nu cade de pe paleta mixerului.
Punem frisca intr-un pos cu dui in stea, acelasi pe care l-am folosit si la decorul cu crema de ciocolata.
Decoram fiecare prajitura. Eu am folosit pentru decor si visine din alcool.
De asemenea, pentru decor mai avem nevoie de:
Ingrediente
- 50 grame ciocolata neagra
- 1 lingurita ulei
Preparare
Topim ciocolata cu uleiul la bain-marie, apoi o punem intr-un pos de unica folosinta.
Taiem varful posului, si trasam linii fine de ciocolata peste decorul cu frisca.
Punem prajitura la frigider si dupa 3-4 ore o putem servi!
Credeti ca va ajunge o prajitura? Sigur, nu!
Este delicioasa! Pofta buna!
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018