Paris-Brest cu zmeură — Alina's Cuisine

Paris-Brest cu zmeură

Paris-Brest cu zmeură

image_pdfimage_print

Încă de când am făcut această rețetă de ecler de casă, am avut în minte să încerc și o rețetă de Paris-Brest, iar acum, că tot este sezonul ce ar putea fi mai delicios și răcoros decât această Paris-Brest cu zmeură?

Ce este Paris-Brest? Un aluat de choux, de formă rotundă, umplut cu cremă. La origine a fost cu cremă cu praline, dar între timp a suferit modificări și adaptări.

A fost creată în anul 1910 de un patiser francez, Louis Durand, la cererea lui Pierre Giffard, creatorul cursei de ciclism Paris-Brest-Paris, organizată pentru prima dată în 1891 (una din cele mai longevive curse de ciclism!).

Ca să ne imaginăm… cursa Paris-Brest-Paris are o distanță de 1200 KM și este parcursă de un ciclist în aproximativ 40 de ore!! Recordul este de 38 de ore și 55 de minute, stabilit în 1951! Acesta DA sport dur!

Prăjitura Paris-Brest are o formă rotundă, similară unei roți de bicicletă și poate avea chiar și un diametru de 50 de centimetri!

Haideți să încercăm să onorăm și noi efortul celor care s-au avântat în această cursă supraomenească și să le dedicăm acest desert răcoros și delicios.

paris brest cu zmeura 051

Ingrediente aluat de choux

  • 130 g faina,
  • 1 lingurita de zahar,
  • 1/2 lingurita sare,
  • 120 g unt taiat bucatele – (82% grăsime, eu folosesc acest unt la toate prăjiturile mele),
  • 240 ml apa,
  • 4 oua usor batute
  • două mâini de fulgi de migdale

Preparare aluat de choux

Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu zaharul si sarea.

Intr-o cratita, punem untul si apa la foc mediu si aducem la punctul de fierbere. Dam jos de pe foc si adaugam toata faina o data, amestecand rapid cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina.

paris brest cu zmeura 001

paris brest cu zmeura 002

paris brest cu zmeura 004

Pune din nou cratita pe foc si amestecam pana cand aluatul de desprinde de marginea vasului (aprox. 1-2 minute).

Mutam aluatul in vasul mixerului si batem la viteza mica aprovimativ 1 minut.

paris brest cu zmeura 006

Cand aluatul este caldut adaugam ouale usor batute.

paris brest cu zmeura 008

paris brest cu zmeura 010

Continuam sa mixam cand avem un aluat dens care curge in falduri.

paris brest cu zmeura 012

Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.

paris brest cu zmeura 013

Intr-o tavă punem hârtie de copt, desenăm conturul unei forme cu diametrul de 24 cm, întoarcem coala invers și cu un pos cu varf deschis in stea (eu am folosit setul acesta cu diametru de 20 mm) turnam aluatul prima dată pe conturul cercului, apoi încă un cerc concentric spre interior, lipit de primul și deasupra celor două cercuri un al treilea cerc de aluat.

paris brest cu zmeura 014

paris brest cu zmeura 017

paris brest cu zmeura 018

Ungem cu ou bătut, presărăm fulgi de migdale și coacem la cuptor la 200 grade timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 180 grade si continuam sa coacem inca 30 minute.

Cand s-a copt, oprim cuptorul si le mai lasam aproximativ 5-10 minute cu usa intredeschisa.

paris brest cu zmeura 024

Scoatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca pana cand pregatim crema.

Ingrediente sirop de zmeură

paris brest cu zmeura 020

  • 150 grame zmeură proaspătă
  • 4 linguri de zahăr
  • 4 linguri de apă

Preparare sirop de zmeură

Se pun pe foc la fiert. După ce fructele s-au înmuiat mai fierbem 3-4 minute.

paris brest cu zmeura 025

paris brest cu zmeura 026

Strecurăm siropul printr-o sită pentru a elimina semințele.

paris brest cu zmeura 027

Lăsăm să se răcească.

Ingrediente cremă de zmeură

Preparare cremă de zmeură

Într-un bol mixăm mascarpone cu zahărul pudră.

paris brest cu zmeura 033

În alt bol mixăm smântâna pentru frișcă sau frișca lichidă (nu de tot, trebuie să nu fie foarte fermă).

paris brest cu zmeura 034

Adăugăm frișca peste mascarpone, siropul de zmeură și mixăm la viteză mare până obținem o cremă spumoasă și fermă. O dăm la rece aproximativ o oră.

paris brest cu zmeura 036

paris brest cu zmeura 040

Asamblare

Tăiem blatul de choux cu grijă în două.

paris brest cu zmeura 042

Punem crema într-un poș și umplem inelul de bază al prăjiturii.

paris brest cu zmeura 045

Pudrăm inelul superior cu zahăr farin și îl punem cu grijă deasupra cremei.

paris brest cu zmeura 047

Pentru decor adăugăm câteva fructe de zmeură.

paris brest cu zmeura 048

Se lasă la rece pentru 2-3 ore înainte de a servi.

Poftă bună!

paris brest cu zmeura 051

Nu uita!

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

Ai incercat aceasta reteta?

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)