Musaca de vinete – Greek Musaka

Astăzi la prânz, ca fel principal, am preparat o musaca de vinete, Greek Musaka, cu carne de curcan.

Este mult mai ușoară decât cea de cartofi, iar carnea de curcan este preferata familiei, deci pot spune că a fost un succes!

Deși pare foarte laborioasă, nu este de fapt atât de greu de preparat, iar rezultatul final va fi la înălțimea așteptărilor.

musaca de vinete 026

Ingrediente

musaca de vinete 002

  • 5 vinete

Sos Bechamel:

  • 1 litru lapte
  • 100 grame unt gras (eu folosesc acest unt de 82%)
  • 2 ouă
  • 80 grame făină
  • 50 grame parmezan răzuit (fie acest Parmigiano-Regianno pe care îl răzuim noi, fie acest parmezan deja răzuit)
  • sare, piper, nucșoară

Umplutura de carne:

  • 1 kg carne tocată amestec porc și vită (se poate folosi și carne tocată de curcan, cum am folosit eu)
  • două cepe medii
  • 1 morcov
  • 2 tije de țelină verde
  • 2 căței de usturoi
  • o conservă de roșii în bulion de 400 grame
  • 100 ml apă
  • 2 linguri ulei de măsline (acesta are un gust autentic)
  • 100 ml vin alb sec
  • 50 ml lapte
  • sare, piper

Preparare sos Bechamel

Prepararea sosului este identică cu cea descrisă la această rețetă de sos Bechamel, cu mențiunea că acum adăugăm la final două ouă.

Într-o cratiță punem laptele la încălzit.

În altă cratiță punem untul la topit pe foc mic.

sos Bechamel 000

Când untul este topit, adăugăm toată făina odată și amestecăm rapid până se omogenizează bine și nu avem cocoloașe.

sos Bechamel 001

sos Bechamel 003

Laptele cald se adaugă peste untul amestecat cu făină, puțin, câte puțin, amestecând în continuu.

sos Bechamel 005

După ce amestecul s-a omogenizat adăugăm sare, piper, nucșoară, după gust.

sos Bechamel 007

Fierbem sosul 5-6 minute, adăugăm parmezanul și omogenizăm bine până când avem un sos cremos, fără cocoloașe.

sos Bechamel 008

Adăugăm două ouă și omogenizăm. Lăsăm deoparte până îl folosim.

sos Bechamel 011

musaca de vinete 018

Preparare umplutură de carne

Într-o cratiță punem pe foc uleiul de măsline și adăugăm ceapa, morcovul, țelina și usturoiul tocate mărunt.

musaca de vinete 004

musaca de vinete 005

musaca de vinete 007

Le călim pentru 5 minute, după care adăugăm carnea tocată și amestecăm bine.

musaca de vinete 008
Călim carnea până când aceasta își schimbă culoarea și adăugăm vinul.

După ce vinul s-a evaporat, în aproximativ 10 minute, adăugăm roșiile pasate și apa și condimentăm cu sare, piper, după gust.

musaca de vinete 009

musaca de vinete 011

Fierbem sosul până când lichidul scade, aproximativ 90 minute.

Oprim focul și adăugăm un polonic de sos Bechamel, omogenizând.

musaca de vinete 012

 

Asamblare

Vinetele se taie felii, se presară cu sare, piper.

Punem o tigaie grill la încins, adăugăm un pic de ulei de măsline și coacem feliile de vinete pe ambele părți.

musaca de vinete 003

De fiecare dată când punem un rând de vinete pe grill, punem și puțin ulei de măsline.

Într-o tavă punem 2 linguri de ulei de măsline și îl întindem pe toată suprafața tăvii.

Așezăm un strat de vinete, ușor suprapuse, ungem cu puțin sos Bechamel, presărăm parmezan răzuit, un strat de carne, din nou un strat de vinete, presărăm parmezan, încă un strat de carne (nu punem Bechamel) și acoperim cu un ultim strat de vinete.

musaca de vinete 013

musaca de vinete 014

musaca de vinete 015

musaca de vinete 016

Deasupra turnăm sosul Bechamel și presărăm parmezan.

musaca de vinete 019

Se coace în cuptorul preîncălzit la 185 de grade Celsius, până când prinde o crustă aurie brună (aproximativ 45 de minute).

musaca de vinete 021

Poftă bună!

musaca de vinete 030

 

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]