Mini amandine
Amandina este una din prajiturile pe care o savuram cu mare placere in copilarie. Pe atunci o serveam la cofetarie, acum o pregatesc acasa. De ce ? Pentru ca o pregatesc dupa gustul meu! Ciocolata, rom, sirop din belsug, ca doar asta e farmecul amandinei, nu?
Blat:
Ingrediente
- 6 oua
- 200 g zahar
- 30 ml apa
- 30 ml ulei
- 8 linguri faina
- 20 g cacao
- 1 lingurita praf de copt (optional)
Preparare
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat si frecam cu mixerul pana avem o bezea tare. Adaugam apa, si galbenusurile frecate cu ulei. Cand adaugam galbenusurile nu mai folosim mixerul, ci o spatula.
Dupa ce ce s-a omogenizat , adaugam faina amestecata cu cacao si praf de copt. Amestecam usor. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit la 180 cam 30 minute (facem testul scobitorii).
Lasam blatul sa se raceasca.
Siropul:
Ingrediente
- 500 ml apa
- 250 g zahar
- 3 plicuri capucciono ciocolata/caramel
- 1 sticluta esenta de rom
Preparare
Se pun toate la fiert, cu exceptia romului care se pune cand oprim focul. Dupa ce da in clocot se mai fierbe cca 5 minute. Lasam sa se raceasca
Crema
Ingrediente
- 400 g ciocolata cu lapte
- 300 g smantana lichida pentru frisca
Preparare
Ciocolata se rupe bucati si se pune pe foc impreuna cu smantana. Nu se fierbe (doar cat sa se topeasca ciocolata.) Se da la congelator intr-un vas acoperit cam 2 ore (sa iaba o consistenta cremoasa, nu lichida).
Scoatem vasul si si frecam cu mixerul pana devine o crema pufoasa.
Asamblare
Taiem blatul in 2 bucati, siropam primul blat cu 1/2 din cantitatea de sirop, punem crema, a 2-a parte de blat si insiropam cu restul de sirop.
Dam prajitura la rece cam 2 ore.
O portionam, si o glazuram cu glazura de ciocolata sau fondant. Eu am preferat fondantul, pentru ca asa este reteta originala de amandina.
Fondant
Ingrediente
- 300 g zahar
- 150 ml apa
- 2 linguri miere
- 2 linguri cacao
Preparare
Punem un vas la rece . In alt vas punem apa, turnam usor zaharul in mijloc incat sa nu ajunga pe marginea vasului. Se lasa sa fiarba aprox. 15 minute. Daca incepe sa se lipeasca de peretii vasului, curatam cu o pensula inmuiata in apa rece.
Intr-un pahar punem apa rece si picuram sirop de zahar. Daca se aduna sub forma unei bilute pe fundul paharului, inseamna ca e gata. Adaugam mierea.
Scoatem vasul de la rece si turnam in el siropul de zahar. Batem cu mixerul pana incepe sa se ingroase si sa se albeasca. Cand il folosim il punem pe baie de aburi si amestecam pana devine fluid. Adaugam 2 linguri de cacao. Putem adauga o lingura de apa ca sa ajute la fluidizarea fondantului. Pe timpul folosirii mentinem vasul pe baia de aburi, altfel se va intari repede. Turnam glazura de fondant deasupra fiecarei amandine si lasam sa se prelinga usor pe margini.
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018