Mini amandine

Mini amandine

image_print

Amandina este una din prajiturile pe care o savuram cu mare placere in copilarie. Pe atunci o serveam la cofetarie, acum o pregatesc acasa. De ce ? Pentru ca o pregatesc dupa gustul meu! Ciocolata, rom, sirop din belsug, ca doar asta e farmecul amandinei, nu?

Blat:

Ingrediente

  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 30 ml apa
  • 30 ml ulei
  • 8 linguri faina
  • 20 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt (optional)

Preparare

Separam albusurile de galbenusuri. tort amandina 000Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat si frecam cu mixerul pana avem o bezea tare.tort amandina 002 Adaugam apa, si galbenusurile frecate cu ulei. Cand adaugam galbenusurile nu mai folosim mixerul, ci o spatula.tort amandina 004

Dupa ce ce s-a omogenizat , adaugam faina amestecata cu cacao si praf de copt. Amestecam usor. tort amandina 005Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit la 180 cam 30 minute (facem testul scobitorii).
Lasam blatul sa se raceasca.mini amandine 006

Siropul:

Ingrediente

  • 500 ml apa
  • 250 g zahar
  • 3 plicuri capucciono ciocolata/caramel
  • 1 sticluta esenta de rom

Preparare

Se pun toate la fiert, cu exceptia romului care se pune cand oprim focul. Dupa ce da in clocot se mai fierbe cca 5 minute. Lasam sa se raceasca

Crema

Ingrediente

  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 300 g smantana lichida pentru frisca

Preparare

Ciocolata se rupe bucati si se pune pe foc impreuna cu smantana. Nu se fierbe (doar cat sa se topeasca ciocolata.) Se da la congelator intr-un vas acoperit cam 2 ore (sa iaba o consistenta cremoasa, nu lichida).
Scoatem vasul si si frecam cu mixerul pana devine o crema pufoasa.mini amandine 005

Asamblare

Taiem blatul in 2 bucati, siropam primul blat cu 1/2 din cantitatea de sirop, punem crema, a 2-a parte de blat si insiropam cu restul de sirop.mini amandine 007

mini amandine 008

mini amandine 009
Dam prajitura la rece cam 2 ore.

O portionam, si o glazuram cu glazura de ciocolata sau fondant. Eu am preferat fondantul, pentru ca asa este reteta originala de amandina.

Fondant

Ingrediente

  • 300 g zahar
  • 150 ml apa
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri cacao

Preparare

Punem un vas la rece . In alt vas punem apa, turnam usor zaharul in mijloc incat sa nu ajunga pe marginea vasului. mini amandine 010Se lasa sa fiarba aprox. 15 minute. Daca incepe sa se lipeasca de peretii vasului, curatam cu o pensula inmuiata in apa rece.mini amandine 012
Intr-un pahar punem apa rece si picuram sirop de zahar. Daca se aduna sub forma unei bilute pe fundul paharului, inseamna ca e gata. Adaugam mierea.

Scoatem vasul de la rece si turnam in el siropul de zahar. Batem cu mixerul pana incepe sa se ingroase si sa se albeasca. Cand il folosim il punem pe baie de aburi si amestecam pana devine fluid. Adaugam 2 linguri de cacao. Putem adauga o lingura de apa ca sa ajute la fluidizarea fondantului. Pe timpul folosirii mentinem vasul pe baia de aburi, altfel se va intari repede. mini amandine 016Turnam glazura de fondant deasupra fiecarei amandine si lasam sa se prelinga usor pe margini.


amandine 008

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.