Lasagne alla Bolognese — Alina's Cuisine

Lasagne alla Bolognese

Lasagne alla Bolognese

image_print

Pentru că în fiecare zi puștiul nostru se uită la Garfield, motanul haios, mare amator de pizza și lasagne, de multă vreme ne-am propus să facem și noi în casă lasagne. Și iată că, după o seară asiatică, ne întoarcem în Europa și pregătim o rețetă clasică de lasagne: Lasagne alla Bolognese.

Deși nu este tocmai o rețetă rapidă, mai ales pentru că sosul Bolognese durează aproximativ 120 de minute, nu este absolut deloc complicată și este accesibilă chiar și celor mai puțin experimentați, care însă vor trebui să fie ceva mai rapizi la prepararea sosului Bechamel.

lasagna bolognese 050

Ingrediente pentru o tava cu dimensiunea de 20x30cm

  • o cutie de foi de lasagna (eu am folosit aceste Monte Banato, au ieșit super bune, dar pretențioșii pot folosi aceste Barilla sau unele făcute în casă. În cutie sunt 23 de foi. Atenție, aceste foi nu se fierb înainte de asamblare!)
  • parmezan ras (eu am folosit Hochland la sos și acest Delhaize la asamblare)

Ingrediente sos Bolognese

carne tocata porc si vita

  • 1 kg carne tocată amestec porc și vită
  • două cepe medii
  • 1 morcov
  • 2 tije de țelină verde
  • 2 căței de usturoi
  • o conservă de roșii în bulion de 400 grame
  • 100 ml apă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 100 ml vin alb sec
  • 50 ml lapte
  • sare, piper

Ingrediente sos Bechamel

  • 1 litru lapte
  • 100 grame unt gras
  • 80 grame făină
  • sare, piper, nucșoară
  • 50 grame parmezan răzuit

Preparare sos Bolognese

Într-o cratiță punem pe foc uleiul de măsline și adăugăm ceapa, morcovul, țelina și usturoiul tocate mărunt.

preparare lasagne alla bolognese

Le călim pentru 5 minute, după care adăugăm carnea tocată și amestecăm bine.

preparare lasagne alla bolognese

Călim carnea până când aceasta își schimbă culoarea și adăugăm vinul.

După ce vinul s-a evaporat, în aproximativ 10 minute, adăugăm roșiile pasate și apa și condimentăm cu sare, piper, după gust.

preparare lasagne alla bolognese

Fierbem sosul până când lichidul scade, aproximativ 90 minute.

lasagna bolognese 004

La sfârșit adăugăm laptele și după 5 minute oprim focul.

lasagna bolognese 005

Lăsăm deoparte până când pregătim sosul Bechamel.

Preparare sos Bechamel

Într-o cratiță punem laptele la încălzit.

În altă cratiță punem untul la topit pe foc mic.

lasagna bolognese 006

Când untul este topit, adăugăm toată făina odată și amestecăm rapid până se omogenizează bine și nu avem cocoloașe.

lasagna bolognese 007

lasagna bolognese 009

Laptele cald se adaugă peste untul amestecat cu făină, puțin, câte puțin, amestecând în continuu.

lasagna bolognese 011

După ce amestecul s-a omogenizat adăugăm sare, piper, nucșoară, după gust.

lasagna bolognese 012

Fierbem sosul 5-6 minute, adăugăm parmezanul și omogenizăm bine până când avem un sos cremos, fără cocoloașe.

lasagna bolognese 014

lasagna bolognese 016

Nu uita!

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

Asamblare

Ungem tava cu ulei de măsline și punem un strat subțire de sos Bolognese.

lasagna bolognese 021

Așezăm un strat de foi, ușor suprapuse încât să acoperim toată suprafața tăvii.

lasagna bolognese 028

Punem un strat de sos Bechamel, un strat de sos Bolognese și presărăm parmezan.

lasagna bolognese 022

lasagna bolognese 034

Așezăm următorul strat de foi. Atenție, de data aceasta se vor pune transversal, nu în același sens ca cele dinainte!

lasagna bolognese 032

 

lasagna bolognese 022

lasagna bolognese 034

lasagna bolognese 028

Continuăm alternanța sosuri/foi până când terminăm foile de lasagne.

Ultimul strat trebuie să fie de sos Bechamel, urmat de sos Bolognese, peste care presărăm un strat generos de parmezan.

lasagna bolognese 034

Se coace la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute.

lasagna bolognese 037

Se servește caldă, cu parmezan pe deasupra.

lasagna bolognese 053

Poftă bună!

lasagna bolognese 058

Ai incercat aceasta reteta?

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)