Ecler cu crema de cafea si glazura fondant

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant

image_print

Am mai gatit ecler de casa aici si a fost foarte apreciat de toata familia. Stiam ca voi mai incerca, asa ca de data asta am pregatit ecler cu crema de cafea si glazura fondant.

Aluatul de choux se prepara la fel ca si la cealalata reteta:

Ingrediente pentru aluatul de choux

    • 65 g faina,
    • 1/2 lingurita de zahar,
    • 1/2 lingurita sare,
    • 60 g unt taiat bucatele – (82% grăsime, eu folosesc ),
    • 120 ml apa,
    • 2 oua mari usor batute
    • un ou batut pentru uns choux-urile inainte de a le baga la cuptor

Preparare aluat de choux

Preincalzim cuptorul la 200 grade si punem hartie de copt in tava in care urmeaza sa coacem cojile de ecler.
Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu zaharul si sarea.
Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 006
Intr-o cratita, punem untul si apa la foc mediu si aducem la punctul de fierbere.Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 06
 
Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 08Dam jos de pe foc si adaugam toata faina o data, amestecand rapid cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina.
Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 09
Punem din nou cratita pe foc si amestecam pana cand aluatul de desprinde de marginea vasului (aprox. 1-2 minute).
Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 11
Mutam aluatul in vasul mixerului si batem la viteza mica aprovimativ 1 minut.
Cand aluatul este caldut adaugam ouale usor batute.
Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 15
Continuam sa mixam cand avem un aluat dens care curge in falduri.
Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 18
Pregatim un pos cu varf deschis rotund (puteti folosi setul acesta cu diametru de 20 mm) si turnam aluatul in tava la dimensiunea dorita (10-12 cm lungime).
Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 19
 
Lasam cam 5 cm distanta intre ele.
Le ungem cu un ou batut, folosind o pensula.
Punem tava la cuptor la 200 grade timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 180 grade si continuam sa coacem inca 25-30 minute.
 Cand s-au copt, oprim cuptorul si le mai lasam aproximativ 5-10 minute cu usa intredeschisa.
Le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca pana cand pregatim crema.

Crema de cafea

Ingrediente crema de cafea

    • 300 ml lapte
    • ½ pastaie de vanilie sau 1 plic zahar vanilat bourbon (nu zahar vanilinat, in niciun caz, ci acest zahar vanilat)
    • 3 galbenusuri
    • 65 grame zahar
    • 20 grame amidon (eu il folosesc pe acesta)
    • 20 grame faina

Preparare crema de cafea

Galbenusurile se bat putin cu zaharul,apoi se amesteca cu amidonul si faina, omogenizand foarte bine.

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 21

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 23

Laptele se pune pe foc cu pastaia de vanilie si cafeaua. Cand laptele ajunge la punctul de fierbere, se toarna pste galbensuri si se amesteca foarte bine.

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 24 Se pune amestecul din nou pe foc amestecand in continuu. Fierbem crema pana cand se ingroasa ca o ciulama tare. Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 27Punem folie alimentara pe suprafata cremei si o lasam sa se raceasca. Cand crema este rece, incorporam frisca batuta, mixand la viteza mare pana se omogenizeaza bine.

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 40

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 41

Choux-urile se inteapa in 3 puncte cu varful subtire al duiului cu care le umplem.Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 44Punem crema intr-un pos, atasam duiul cu varf ascutit si umplem cu crema prin cele 3 puncte. Sau, putem taia cojile pe mijloc si le umplem cu crema.

Le dam la rece pana pregatim glazura.

 Glazura fondant

Ingrediente glazura fondant

    • 300 grame zahar
    • 150 ml apa
    • 2 linguri miere
    • 1 lingura cafea solubila

Preparare

Inainte de a incepe pregatirea fondantului, punem  la frigider vasul gol in care vom mixa glazura.

Intr-o cratita, punem apa, zaharul se pune usor in mijloc, astfel incat sa nu atinga  peretii cratitei.

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 49Fierbem siropul la foc mic-mediu. Din cand in cand, curatam peretii cratitei cu o pensula inmuiata in apa rece. Pentru a ne da seama ca siropul este gata, picuram cativa stropi de sirop intr-un pahar cu apa rece.  Daca se formeaza bilute pe fundul paharului, inseamna ca este gata.

Adaugam mierea si mutam siropul in vasul care a stat la frigider. Mixam pana cand glazura incepe sa se albeasca si sa se intareasca.Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 51

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 52

Punem un vas cu apa pe foc si deasupra lui punem vasul cu glazura intarita, avand grija ca fundul vasului cu glazura sa nu atinga apa. Adaugam cafeaua dizolvata in 2-3 linguri cu apa.Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 54

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 55 Cand glazura s-a topit, glazuram fiecare ecler, apoi le lasam pe un gratar pana se intareste glazura.

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 58

Aceasta glazura se poate face si cu cacao sau colorant.

Se decoreaza dupa imaginatie.

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant 58

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]

 
The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.