Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao

image_pdfimage_print

Nu stiu altii cum sunt, dar mie imi place cozonacul si mananc cu placere cu orice ocazie, nu doar de sarbatori.

cozonaci 070

De Pasti am facut serii intregi de cozonaci babani si inca de atunci m-am gandit ca mi-ar placea sa incerc o reteta cu o umplutura mai consistenta.

Si cum a trecut mai mult de o luna de la Pasti, m-am gandit ca este momentul sa incerc o noua reteta. Pentru ca in jumatate de compozitie am pus cacao, iar crema in abundenta a incetinit cea de a doua dospire, nu mai sunt babani.

Cu toate acestea, au crescut frumos, au umplutura din belsug si ma declar multumita de rezultat.

cozonaci 023

In plus s-au mancat imediat!

Ingrediente aluat

Aluat

  • 1 kg faina,
  • 50 g drojdie (eu folosesc aceasta drojdie si nu ma poate nimeni convinge, din pacate, ca “singura drojdie produsa in Romania” este mai buna decat aceasta)
  • 250 g zahar
  • 500 ml lapte de 3,5% – se mai pot adauga 2-3 linguri daca aluatul este prea vartos
  • 200 grame grasime (ulei si unt topit)
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • coaja de la o lamaie, o portocala, rom, vanilie

Preparare aluat

Faina se cerne de doua ori.

Se incalzeste laptele si se dizolva in el zaharul si vanilia.

In vasul in care avem faina, facem o adancitura in mijlocul ei, dupa care adaugam drojdia dizolvata in cateva linguri de lapte si pe deasupra presaram un pic de faina.

Se lasa la crescut 15 minute, fara sa se amestece, pana faina face crapaturi deasupra drojdiei.

cozonaci 030

Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie si portocala.

cozonaci 038

In vasul cu faina se adauga restul de lapte caldut si galbenusurile frecate.

Se amesteca sa se omogenizeze si se adauga treptat grasimea calduta, pe masura ce se framanta.

cozonaci 040

Cand am incorporat aproape toata grasimea la framantat , impartim aluatul de cozonac in 2 bucati egale si le mutam in 2 vase.

cozonaci 045

 

Intr-unul din ele adaugam 2 linguri de cacao si framantam pana incorporam toata cacaua.

cozonaci 047

Inainte de a se lasa la crescut se unge fundul vasului cu ulei.

cozonaci 048

Se lasa la crescut, acoperite, aproximativ 90 de minute.

cozonaci 049

Dupa ce aluatul a crescut, il portionam.

cozonaci 055

 

Aluatul simplu – 4 bucati, aluatul cu cacao 4 bucati.

cozonaci 056

Ingrediente crema de cozonac

  • 50 g unt,
  • 50 g ciocolata neagra,
  • 350-400 g nuca macinata,
  • 100 g zahar pudra,
  • 2 linguri cacao,
  • coaja rasa de lamaie,
  • scortisoara,
  • rom.

Preparare crema de cozonac

Punem laptele pe foc pana ajunge la punctul de fierbere. Untul se pune la topit impreuna cu ciocolata si cacaua.

cozonaci 052Cand s-au topit adaugam zaharul pudra si nuca macinata.

cozonaci 054
Omogenizam bine si adaugam si coaja de lamaie .

cozonaci 053Dam jos de pe foc si incepem sa adaugam lapte putin cate putin pana avem o crema medie ca si consistenta. (aprox. 100 ml, depinde cat de marunt este macinata nuca).

Asamblare

Pentru un cozonac impletit folosim 2 bucati de aluat simplu si 2 bucati aluat cu cacao.

Ungem masa cu ulei si intindem o bucata de aluat cu cacao. O dam deoparte.

cozonaci 058 Luam o bucata de aluat simplu si o intindem si o suprapunem pe cea cu cacao.

cozonaci 059

Punem umplutura distribuind-o pe toata suprafara aluatului, dupa care rulam.

cozonaci 061

Dam sulul deoparte si facem inca un unul indentic.

cozonaci 063

Le impletim si obtinem un cozonac pe care il asezam in forma unsa cu untura (ulei).

cozonaci 066

Lasam cozonacii la crescut aprox. 40 min , ii ungem cu galbenus batut si amestecat cu putin lapte caldut.

Coacem la 180 aprox. 45 minute (facem testul cu scobitoarea).

Cand sunt gata , ii scoatem din cuptor si-i ungem cu miere diluata cu putina apa.

cozonaci 070

Ii lasam cam 10-15 minute in forma, desprindem usor marginile si-i scoatem din forma.

cozonaci 073

Pofta buna!

Si iata de ce prefer drojdia BUDAFOK:

 

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)