Covrigi polonezi

Inca de cand eram copil mi-au placut foarte mult covrigii polonezi. Imi amintesc ca abia asteptam sa sune clopotelul sa fug la chioscul din curtea scolii sa cumpar un  covrig polonez! Erau atat de buni, insiropati si miroseau  a vanilie…mmm ! Sunt sigura ca si voi va amintiti cu nostalgie acei ani. Am folosit reteta de la cornurile super pufoase cu  mici modificari, iar reteta siropului am preluat-o din cartea Sandei Marin.

Aluat

Ingrediente

  • 550 grame faina
  • 25 grame drojdie proaspata (eu prefer aceasta Budafok)
  • 2 galbenusuri + 1 ou intreg
  • 125 grame zahar
  • 250 ml lapte
  • 50 grame unt topit caldut
  • 50 g ulei
  • ½ lingurita de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • vanilie, rom

Pentru uns aluatul

  • 125 grame unt 80-82% grasime

Preparare

Intr-un vas incapator cernem faina. Incalzim laptele si dizolvam in el zaharul si vanilia.covrigi polonezi 02

Intr-o cana amestecam drojdia maruntita cu 3-4 linguri din laptele caldut amestecat cu zahar.covrigi polonezi 04

In vasul cu faina, facem o adancitura si turnam drojdia dizolvata.covrigi polonezi 05

covrigi polonezi 06

Presaram deasupra ei faina de pe margini si lasam sa se activeze drojdia,aproximativ 10-15 minute. Cand acesta este gata, vor aparea crapaturi la suprafata.

covrigi polonezi 12 Batem putin ouale cu sare si adaugam coaja de lamaie si aromele.

covrigi polonezi 08

covrigi polonezi 09

Cand maiaua s-a activat, adaugam ouale, laptele caldut si incepem sa framantam.covrigi polonezi 13

Daca aveti un robot de bucatarie, veti scapa de munca.

covrigi polonezi 15 Cand s-a incorporat toata faina, incepem sa adaugam cate putin din  untul topit si uleiul (le amestecam intr-un pahar). Framantam pana cand am terminat de  adaugat toata grasimea.covrigi polonezi 20

Transferam aluatul  intr-un vas curat, pe fundul caruia presaram faina.

covrigi polonezi 21Acoperim cu folie alimentara si-l punem  la frigider 30 de minute. Scoatem aluatul din frigider,  presaram faina pe masa si intindem aluatul intr-o foaie patrata de  grosimea unui deget, apoi intindem untul la temperatura camerei. covrigi polonezi 25

covrigi polonezi 26Distribuim uniform pe toata foaia,  apoi o impaturim, astfel :

-partea stanga o aducem spre centrucovrigi polonezi 27

-Partea dreapta o aducem tot  spre  centrucovrigi polonezi 28

Obtinem un dreptunghi mai lung.Partea  de sus o aducem spre centru,apoi o acoperim cu partea inferioara.

covrigi polonezi 29 covrigi polonezi 30 Punem aluatul (acoperit cu folie) la frigider pentru 15 minute.

Repetam aceasta impachetare de  inca 2 ori, cu pauzele de stat la frigider.

covrigi polonezi 32

covrigi polonezi 33

covrigi polonezi 35

covrigi polonezi 36

covrigi polonezi 37

covrigi polonezi 38

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam tava de cuptor cu hartie de copt.

Scoateam aluatul de la figider, presaram faina pe masa de lucru si intindem aluatul cu grosimea de aproximativ 0,5 cm si inaltime de 30 cm.

covrigi polonezi 39Taiem fasii cu latimea de aproximativ 1,5 cm.

covrigi polonezi 40Luam fiecare fasie in parte si o rasucim. covrigi polonezi 41Unim capetele, le rasucim si pe ele de cateva ori, apoi le fixam perpendicular pe bucla covrigului.

covrigi polonezi 43

covrigi polonezi 44

covrigi polonezi 45 Pozele cred ca va vor ajuta mai mult la acest pas.

Ungem covrigii cu ou batut si-i coacem aproximativ 20-25 minute.covrigi polonezi 46

covrigi polonezi 48

Siropul

In timp ce se coace prima tava, pregatim siropul astfel :

Ingrediente sirop

  • 500 ml apa
  • 250 grame zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat bourbon
  • putina esenta de rom (optional)

Preparare sirop

Punem apa cu zaharul la fiert. Dupa  ce a dat in clocot, oprim focul si adaugam zaharul vanilat.

Dupa ce se coc, covrigii se mai lasa in tava cateva minute, cat sa-i putem atinge sa nu ne ardem, apoi ii introducem pe rand in sirop.

covrigi polonezi 51 Eu am facut aceasta operatiune de 2 ori pentru fiecare tava pentru ca imi place sa se imbibe foarte bine cu sirop. Pentru a le da un luciu frumos se ung cu miere de albine desfacuta in foarte putina apa.

Se servesc calzi cu mare pofta! Chiar si a doua zi au fost foarte buni, doar ca siropul a fost absorbit in totalitate.

covrigi polonezi 01

covrigi polonezi 61

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]