Cos de Paste din aluat
Cos de Paste din aluat – sa vina iepurasul!
Ingrediente
- 2,5 grame drojdie proaspata
- 1/2 cup apa calda (118 ml)
- 1/2 cup lapte cald (118 ml)
- 1/4 cup zahar (62,5 grame)
- 1/4 cup ulei masline (59 ml)
- jumatate lingurita sare
- un ou
- 4 cups faina (500 grame)
Preparare
Amestecam apa si laptele (calde). Intr-un pahar sfaramam drojdia si o dizolvam cu doua linguri din amestecul de apa cu lapte. O lasam acoperita cateva minute. Intr-un bol batem oul, adaugam restul de apa cu lapte, uleiul, sarea, zaharul si drojdia astfel dizolvata, omogenizam bine si adaugam treptat faina.
Framantam la mana sau la robot pana avem un aluat elastic.
Acoperim cu folie si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul (o ora/o ora jumatate).
Pregatirea formei de cos (eu am folosit un castron termorezistent cu gura de 25 cm diametru si baza de 15 cm):
Acoperim fundul vasului cu folie alimentara de aluminiu.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se opreste un sfert din aluat pentru a face mai apoi tortitele, iar restul il scoatem pe masa de lucru si il intindem cu o grosime de aproximativ 6-7 mm. Se taie marginile ca sa avem o forma cu margini regulate si apoi aluatul se taie fasii cu o latime cam de 2 cm.
Se asambleaza dupa cum se vede in pozele urmatoare (nu va incurcati):
Dupa ce l-am asamblat, il ungem cu ou batut si il coacem pe o tava tapetata cu hartie de copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pe treapta cea mai de jos, pana cand devine brun-auriu. daca partea de sus se rumeneste mai repede decat lateralele, se apropie cu o folie de aluminiu.
Cand il scoatem din cuptor, asezam deasupra un castron pentru a nu se deforma fundul cosului.
Il desfacem cu grija de pe castron si il lasam sa se raceasca.
Cantitatea de aluat oprita la inceput se intinde pe masa de lucru, fara faina, in suluri care se impletesc pentru a obtine toarta cosului si marginile. Se aseaza pe o forma termorezistenta, se unge cu ou si se baga la copt pana se rumeneste.
Daca raman resturi de aluat, se mai pot modela diverse forme (fundite, iepurasi, etc).
Se asambleaza cu scobitori.
(sursa aici)
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018