Ciorbă de perișoare — Alina's Cuisine

Ciorbă de perișoare

Ciorbă de perișoare

image_pdfimage_print

“Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele (…) parcă îmi saltă și acum inima de bucurie!”

Nu întâmplător am enunțat acest citat din Creangă. Ciorba de perișoare, cu gustul și savoarea sa, se regăsește adânc înrădăcinată în memoria copilăriei mele. M-a fascinat de când eram copil, încercând să mă asigur că în farfuria mea sunt cât mai multe perișoare, m-a fascinat și mai apoi prin complexitatea gusturilor și explozia de savoare pe care o poate oferi o astfel de ciorbă bine gătită.

Rețeta de mai jos este rețeta pe care o prepar de când mă știu. Precum în urmă cu zeci de ani când era preferata mea, acum este una din preferatele piticului.

ciorba de perisoare 000

Ingrediente perișoare

ciorba de perisoare 003

  • 500 g carne de porc sau amestec porc cu  vita
  • o ceapa
  • 2-3 linguri orez
  • sare
  • piper
  • 1 ou
  • patrunjel tocat marunt

Preparare perișoare

Punem carnea intr-un castron si adaugam ceapa tocata marunt, oul, orezul, patrunjelul, sare si piper dupa gust.

ciorba de perisoare 005Omogenizam foarte bine, acoperim cu un capac si punem vasul la frigider pana modelam perisoarele.

ciorba de perisoare 007

Ingrediente ciorbă

  • cateva oase garf
  • 2 cepe tocate marunt
  •  1-2 ardei grasi verzi
  • 2 morcovi
  • 1/2 telina
  • 1 pastarnac mic
  • 0,5 litru bors
  • 1/2 ceasca de cafea cu orez
  • sare
  • rosii proaspete sau suc de rosii  (eu am folosit rosii proaspete decojite si razuite – 5 rosii mari)
  • 1 legatura leustean

Preparare

Curatam legumele, le tocam marunt.

ciorba de perisoare 008

Intr-o cratita, punem cateva linguri de ulei, adaugam legumele si le calim  cateva minute, dupa care adaugam oasele garf.

ciorba de perisoare 009

Calim totul pentru inca 5-10 minute, apoi adaugam apa cam ¾ din oala.

ciorba de perisoare 010

Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba.

In acest timp, modelam perisoarele.

ciorba de perisoare 012

Ca sa nu se lipeasca carnea de maini si sa iasa perisoarele cat mai frumoase, va sfatuiesc sa aveti pe masa o farfurie cu apa rece in care puneti putin otet. Cu mainile inmuiate in acesta apa, luam din carne cate putin, le modelam si  le asezam pe un capac de lemn.

Cand legumele sunt aproape fierte, dam focul la minim si punem perisoarele in ciorba. Tot acum adaugam  si orezul. Cand perisoarele au inceput sa se ridice la suprafata, dam focul un pic mai tare.

Carnea va lasa ceva spuma, pe care o luam cu grija cu o lingura sau o spumiera.

Cand perisoarele sunt fierte, adaugam rosiile sau sucul de rosii, borsul si sare dupa gust.

ciorba de perisoare 013

Mai  fierbem ciorba pana cand spuma de deasupra a disparut, aprox. 15-20 minute. Oprim focul  si presaram leusteanul tocat marunt.

ciorba de perisoare 024

Pofta buna !

Nu uita!

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

ciorba de perisoare 021

Ai incercat aceasta reteta?

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)