Ciorbă de fasole cu afumătură
Prânzul de astăzi a avut la felul întâi o ciorbă tradițională, românească: ciorbă de fasole cu afumătură!
Nu are nevoie de nicio prezentare, ci poate de o precizare: serviți-o alături de o salată de ceapă roșie, românească și, pentru cei ce se încumetă, alături de un păhărel de țuică de prune, curată, la fel de românească!
Ingrediente
- 600 grame fasole
- 3 cepe
- 3 morcovi
- o țelină cu frunze, medie
- doi ardei (unul verde, altul roșu)
- 200 ml suc de roșii (mai subțire) sau roșii proaspete
- 250 grame costiță afumată
- un cârnat afumat
- sare, cimbru, tarhon după gust
- o legătură leuștean
Preparare
Se alege fasolea și se lasă să stea în apă rece pentru câteva ore, după care se pune la fiert în apă rece.
După ce a dat primele clocote, scurgem apa și o punem din nou la fiert în apă fierbinte.
Dacă fasolea fierbe greu, punem o lingură de bicarbonat de sodiu în apă.
Când a dat din nou în clocot, aruncăm apa și o punem din nou la fiert, în apă fierbinte.
Când bobul de fasole a început să se înmoaie, adăugăm costița tăiată bucăți și cârnatul, prăjit un pic înainte.
După 15-20 de minute adăugăm legumele tăiate mărunt, oprind o ceapă separat pentru călit.
Când legumele sunt fierte adăugăm ceapa călită în câteva linguri de ulei împreună cu câteva bucăți de cârnat, împreună cu sucul de roșii.
Adăugăm sare, cimbru, tarhon, după gust, precum și frunzele de țelină tăiate mărunt și mai fierbem aproximativ 20 de minute, la foc mic.
Înainte de a opri focul, adăugăm leușteanul tocat mărunt.
Se servește fierbinte, ideal lângă o salată de ceapă roșie (de Buzău) și un păhărel de țuică (de prune).
Poftă bună!
Preparare salata de ceapă roșie
O ceapă roșie se taie subțire și se amestecă într-un caston cu 2 linguri de ulei de floarea soarelui, o lingură de ulei de vin alb și o mână de sare de masă.
Se amestecă ușor și se lasă pentru 10 minute ca sarea să se pătrundă bine în ceapă.
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018