Ciorbă de fasole cu afumătură

Ciorbă de fasole cu afumătură

image_print

Prânzul de astăzi a avut la felul întâi o ciorbă tradițională, românească: ciorbă de fasole cu afumătură!

Nu are nevoie de nicio prezentare, ci poate de o precizare: serviți-o alături de o salată de ceapă roșie, românească și, pentru cei ce se încumetă, alături de un păhărel de țuică de prune, curată, la fel de românească!

ciorba de fasole cu afumatura 020

Ingrediente

  • 600 grame fasole
  • 3 cepe
  • 3 morcovi
  • o țelină cu frunze, medie
  • doi ardei (unul verde, altul roșu)
  • 200 ml suc de roșii (mai subțire) sau roșii proaspete
  • 250  grame costiță afumată
  • un cârnat afumat
  • sare, cimbru, tarhon după gust
  • o legătură leuștean

Preparare

Se alege fasolea și se lasă să stea în apă rece pentru câteva ore, după care se pune la fiert în apă rece.

ciorba de fasole cu afumatura 002

După ce a dat primele clocote, scurgem apa și o punem din nou la fiert în apă fierbinte.

Dacă fasolea fierbe greu, punem o lingură de bicarbonat de sodiu în apă.

Când a dat din nou în clocot, aruncăm apa și o punem din nou la fiert, în apă fierbinte.

ciorba de fasole cu afumatura 004

Când bobul de fasole a început să se înmoaie, adăugăm costița tăiată bucăți și cârnatul, prăjit un pic înainte.

ciorba de fasole cu afumatura 009

După 15-20 de minute adăugăm legumele tăiate mărunt, oprind o ceapă separat pentru călit.

Când legumele sunt fierte adăugăm ceapa călită în câteva linguri de ulei împreună cu câteva bucăți de cârnat, împreună cu sucul de roșii.

ciorba de fasole cu afumatura 011

ciorba de fasole cu afumatura 012

ciorba de fasole cu afumatura 013

Adăugăm sare, cimbru, tarhon, după gust, precum și frunzele de țelină tăiate mărunt și mai fierbem aproximativ 20 de minute, la foc mic.

Înainte de a opri focul, adăugăm leușteanul tocat mărunt.

ciorba de fasole cu afumatura 014

Se servește fierbinte, ideal lângă o salată de ceapă roșie (de Buzău) și un păhărel de țuică (de prune).

ciorba de fasole cu afumatura 029

ciorba de fasole cu afumatura 021

Poftă bună!

Preparare salata de ceapă roșie

O ceapă roșie se taie subțire și se amestecă într-un caston cu 2 linguri de ulei de floarea soarelui, o lingură de ulei de vin alb și o mână de sare de masă.

ciorba de fasole cu afumatura 015

Se amestecă ușor și se lasă pentru 10 minute ca sarea să se pătrundă bine în ceapă.

ciorba de fasole cu afumatura 016

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.