Briose celtice – perfecte pentru micul dejun

Briose celtice – perfecte pentru micul dejun

Pentru pasionatii de briose si aluaturi usor dulci, aceasta reteta de briose celtice, usor de preparat si cu un aspect deosebit, reprezinta un mic dejun ideal. Sunt ideale si pentru gustarea piticilor, la scoala.

Denumirea de briose celtice vine de la aspectul similar celebrului triunghi celtic (triquetra), simbol al lucrurilor si persoanelor, similar conceptului de Sfanta Treime crestina.

briose celtice 042

Ingrediente

  • 350 grame faina
  • 80 grame unt moale (eu am folosit acest unt)
  • 140 ml lapte caldut
  • 3 linguri de zahar
  • 2 galbenusuri
  • 10 grame drojdie proaspata sau 5 grame drojdie uscata (eu am folosit aceasta drojdie)
  • un plic zahar vanilat
  • un sfert de lingurita de sare
  • putin lapte caldut indulcit si aromat cu vanilie, pentru uns briosele
  • zahar pudra pentru decor

Preparare

Intr-un bol punem laptele si il amestecam cu o lingurita de zahar si drojdie.

Omogenizam bine si acoperim castronul, lasand 10 minute deoparte.

Intr-un bol mai mare sau in vasul robotului punem faina, zaharul, sarea, zaharul vanilat si le amestecam.

briose celtice 003

Adaugam laptele, galbenusurile si incepem sa framantam.

briose celtice 004

Cand aluatul devine greu de framantat adaugam untul moale, taiat bucatele.

briose celtice 005

Framantam aluat aproximativ 10 minute.

briose celtice 006

Asezam aluatul intr-un vas curat si pudrat cu faina, il acoperim cu folie alimentara si il lasam sa creasca 90 de minute.

briose celtice 007

Dupa ce a crescut, portionam aluatul in 3-4 bucati.

briose celtice 009Fiecare bucata de aluat o intindem pe masa presarata cu faina, intr-o foaie de aproximativ 3-4 mm grosime.

Cu o forma rotunda sau cu un pahar cu diametrul de 5 cm decupam cercuri.

briose celtice 011

Suprapunem cate 3 cercuri asa cum se vede in poza si le rulam.

briose celtice 013

 

briose celtice 014

Ruloul obtinut il taiem pe jumatate si obtinem doua flori.

briose celtice 015

Pentru briose folosim 7 flori penru formele de tarte mari sau 5 flori pentru formele de tarte mai mici.

briose celtice 018

Eu nu am avut formele resepctive si am pus direct in hartiile de briose.

Din aceasta cantitate am obtinut 8 briose mari si una mica.

briose celtice 020

Le ungem cu lapte caldut si indulcit si le lasam la crescut aproximativ 30-40 de min sau pana isi dubleaza volumul.

briose celtice 024

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si le coacem aproximativ 20-25 de minute, pana se rumenesc usor.

briose celtice 025

Dupa ce le scoatem din cuptor se pudreaza cu zahar pudra.

briose celtice 037

briose celtice 039

Pofta buna!

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*