Aluat pentru placinta
Azi am incercat o noua reteta de aluat pentru placinta. Este un aluat foarte bun, fara timp indelungat de asteptare potrivit pentru placinta dobrogeana (dulce sau sarata), merdenele, strudel.
De data aceasta am folosit aluatul pentru o placinta cu branza dulce si stafide. A iesit o placinta delicioasa, cu foi care se sfarama, exact ca cea de la patiserie 🙂
Pentru aluat avem nevoie de :
Ingrediente
- 950 grame – 1 kg faina tip 000
- 500 grame apa
- 10 grame sare
- 3 grame otet
- 500 grame margarina 79% grasime (Rama – Savoare de Unt)
- Ulei pentru intins foile
Preparare
In vasul robotului, sau daca framantati la mana intr-un vas simplu, punem apa, sarea si 950 grame faina. In functie de marca fainii, este posibil sa nu mai fie nevoie sa adaugati si cele 50 grame. Mixam aluatul aproximativ 10 minute. Consistenta aluatului este una tare si usor elastica.
Scoatem aluatul din vas, ii dam forma unei bile si-l crestam cu cutitul la suprafata.
Il acoperim cu o folie si-l lasam in repaus aproximativ 30 minute.Dupa acest timp, veti observa ca aluatul si-a schimbat un pic consistenta, devenind usor mai moale si mai elastic, aluat care se lucreaza si se intinde foarte usor.
Portionam aluatul in bucati a cate 240 grame fiecare. Vor rezulta 6 bucati pe care le modelam in forma unor bile.
Va sfatuiesc sa cantariti fiecare bucata de aluat in parte. Nu prea merge «la ochi ».
Ungem masa cu ulei si intindem o bila de aluat intr-o foaie dreptunghiulara. Ungem foaia cu 80 grame margarina la temperatura camerei, apoi impachetam foaia. Aducem partea stanga pana le mijloc, partea drepta o suprapunem peste acesta.
Obtinem un dreptunghi lung si ingust.
Partea de sus (superioara) o aducem la jumatate, apoi partea inferioara o aducem pana la jumatate.
Cele doua ar trebui sa aiba lungimi egale. Apoi, partea de sus o aducem peste cea dinspre noi. Sper ca am fost explicita, pozele cu siguranta va vor fi de mai mare ajutor. Asezam bucata de aluat pe o tava unsa cu ulei , ungem si aluatul cu putin ulei pentru a evita uscarea lui, si acoperim cu o folie. Procedam la fel cu restul foilor.
Dupa ce am terminat de imachetat aluatul, il acoperim cu folie pe toata suprafata, si-l punem la frigider pentru 60 de minute.
De acum putem sa folosim aluatul sub ce forma dorim.
De data aceasta, am facut placinta dobrogeana si strudel cu branza dulce si stafide.
Pentru placinta dobrogeana veti folosi 2 bucati de aluat.
Preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius.
Punem hartie de copt in tava in care coacem placinta.
Cantitatile pentru umplutura sunt pentru o placinta dobrogeana si 2 foi rulate sub forma de strudel.
Umplutura
Ingrediente
- 500 grame branza de vaci
- 150 grame zahar
- 3 oua
- 2 linguri gris
- 1 plic zahar vanilat
- Coaja rasa de la o lamaie
- Esenta de rom (dupa gust)
- 100 grame stafide hidratate in apa amestecata cu putina esenta de rom
Preparare
Mixam branza, zaharul, ouale, coaja de lamaie, vamilie, rom si apoi adaugam grisul.
Stafidele le puteti pune acum sau puteti sa le presarati direct cand intindeti placinta.
Ungem masa cu putin ulei si intindem foaie. O transferam pe tava cu hartie de copt. Punem umplutura in mijloc, apoi o acoperim cu a 2-a foaie intinsa. Taiem marginile, sigilam bine astfel incat sa nu iasa branza, si o portionam. Intepam in cateva locuri cu furculita si punem tava la cuptor aproximativ 35 de minute, pana cand placinta se rumeneste frumos.
Pentru strudel, intindem o foaie, punem umplutura intr-un capat si rulam usor. Transferam ruloul in tava si procedam la fel cu restul foilor.
Le portionam la marimea pe care o dorim si le coacem pana cand se rumenesc frumos.
Se lasa sa se racoreasca putin apoi se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
Este un aluat care permite multiple intrebuintari.
Se pot folosi umpluturi cu branza, mere, carne, ciuperci, varza… absolut orice combinatie va place.
Pofta buna !
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018