Aluat pentru placinta

Aluat pentru placinta

image_print

Azi am incercat o noua reteta de aluat pentru placinta. Este un aluat foarte bun, fara timp indelungat de asteptare potrivit pentru placinta dobrogeana (dulce sau sarata), merdenele, strudel.

De data aceasta am folosit aluatul pentru o placinta cu branza dulce si stafide. A iesit o placinta delicioasa, cu foi care se sfarama, exact ca cea de la patiserie 🙂

aluat placinta 049

Pentru aluat avem nevoie de :

Ingrediente

  • 950 grame – 1 kg faina tip 000
  • 500 grame apa
  • 10 grame sare
  • 3 grame otet
  • 500 grame margarina 79% grasime (Rama – Savoare de Unt)
  • Ulei pentru intins foile

Preparare

In vasul robotului, sau daca framantati la mana intr-un vas simplu, punem apa, sarea si 950 grame faina. In functie de marca fainii, este posibil sa nu mai fie nevoie sa adaugati si cele 50 grame. Mixam aluatul aproximativ 10 minute. Consistenta aluatului este una tare si usor elastica.

Scoatem aluatul din vas, ii dam forma unei bile si-l crestam cu cutitul la suprafata. aluat placinta 002

aluat placinta 003

aluat placinta 005Il acoperim cu o folie si-l lasam in repaus aproximativ 30 minute.aluat placinta 006Dupa acest timp, veti observa ca aluatul si-a schimbat un pic consistenta, devenind usor mai moale si mai elastic, aluat care se lucreaza si se intinde foarte usor.aluat placinta 007

Portionam aluatul in bucati a cate 240 grame fiecare. Vor rezulta 6 bucati pe care le modelam in forma unor bile.

Va sfatuiesc sa cantariti fiecare bucata de aluat in parte. Nu prea merge «la ochi ».aluat placinta 009

aluat placinta 010

Ungem masa cu ulei si intindem o bila de aluat intr-o foaie dreptunghiulara. aluat placinta 013Ungem foaia cu 80 grame margarina la temperatura camerei, apoi impachetam foaia.aluat placinta 014 Aducem partea stanga pana le mijloc, partea drepta o suprapunem peste acesta. aluat placinta 015

aluat placinta 016Obtinem un dreptunghi lung si ingust.

Partea de sus (superioara) o aducem la jumatate, apoi partea inferioara o aducem pana la jumatate. aluat placinta 017

aluat placinta 018Cele doua ar trebui sa aiba lungimi egale. Apoi, partea de sus o aducem peste cea dinspre noi. aluat placinta 019Sper ca am fost explicita, pozele cu siguranta va vor fi de mai mare ajutor. Asezam bucata de aluat pe o tava unsa cu ulei , ungem si aluatul cu putin ulei pentru a evita uscarea lui, si acoperim cu o folie. Procedam la fel cu restul foilor.

Dupa ce am terminat de imachetat aluatul, il acoperim cu folie pe toata suprafata, si-l punem la frigider pentru 60 de minute.aluat placinta 020

aluat placinta 024

De acum  putem sa folosim aluatul sub ce forma dorim.

De data aceasta, am facut  placinta dobrogeana si strudel cu branza dulce si stafide.

Pentru placinta dobrogeana veti folosi 2 bucati de aluat.

Preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius.

Punem hartie de copt in tava in care coacem placinta.

Cantitatile pentru umplutura sunt pentru o placinta dobrogeana si 2 foi rulate sub forma de strudel.

Umplutura

Ingrediente

  • 500 grame branza de vaci
  • 150 grame zahar
  • 3 oua
  • 2 linguri gris
  • 1 plic zahar vanilat
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • Esenta de rom (dupa gust)
  • 100 grame stafide  hidratate in apa amestecata cu putina  esenta de rom

Preparare

Mixam  branza, zaharul, ouale, coaja de lamaie, vamilie, rom si apoi adaugam grisul.
aluat placinta 022

Stafidele le puteti pune acum sau puteti sa le presarati direct cand intindeti placinta.

Ungem masa cu putin ulei si intindem foaie. O transferam pe tava cu hartie de copt. aluat placinta 025Punem umplutura in mijloc, apoi o acoperim cu a 2-a foaie intinsa. aluat placinta 026Taiem marginile, sigilam bine astfel incat sa nu iasa branza, si o portionam. aluat placinta 027Intepam in cateva locuri cu furculita si punem tava la cuptor aproximativ 35 de minute, pana cand placinta se rumeneste frumos.

Pentru strudel, intindem o foaie, punem umplutura intr-un capat si rulam usor. aluat placinta 028Transferam ruloul in tava si procedam la fel cu restul foilor.

Le portionam  la marimea pe care o dorim si le coacem pana cand se rumenesc frumos.aluat placinta 031

Se lasa sa se racoreasca putin  apoi se pudreaza cu zahar pudra vanilat.aluat placinta 036

Este un aluat care permite multiple intrebuintari.

Se pot folosi umpluturi cu branza, mere, carne, ciuperci, varza… absolut orice combinatie va place.

aluat placinta 059

Pofta buna !

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.